onsdag 15 oktober 2014

017. Hjälp, mina smilisar måste välja mellan att kommunicera och se på TV!

Yes, nu är jag tillbaka och det är nu som jag behöver era åsikter, er hjälp! 
Svetsaren och jag har ett ganska svårmöblerat vardagsrum; och att detta är helt och hållet mitt fel, är något som Svetsaren gärna nämner i "förbifarten". När vi ritade och planerade huset (läs: jag) så blev det så att vardagsrummet inte fick ett enda nittio-graders-hörn. Nemas, inget. Och trots att försäljaren påpekade detta för oss (mig) så ville vi (jag) så gärna ha denna fenomenala(?) planlösning att vi (Svetsaren) dessutom betalade en lite slant extra för just dessa "icke-nitti-graders-hörn". Till mitt försvar såg detta jättebra ut på papper. Det såg jättebra ut ännu när det var omöblerat och fyllt av drömmar och fantasier. 

Missförstå mig rätt, jag älskar mitt vardagsrum och jag skulle absolut bygga det så här igen om jag fick göra om det. (Form före funktion, som min pappa Byggnadsingenjören brukar beskriva min smak och estetik. Han känner sin dotter Konstnären.) Vårt vardagsrum är det som ger huset den stora extra wow-faktorn; det rummet som gör detta hem till mitt (och Svetsarens) och ingens annans.
Men det gör det inte enklare att möblera för det!


Nedan kommer nu två bilder, en på hur vi möblerade det först, när vi flyttade in; detta är Svetsarens favoritlösning hittills. Sedan kommer en bild på hur vi har det just nu, min favorit at the moment. Detta för att ni ska ha lättare att förstå vad vi bollar med. Er uppgift är att med nya fräscha ögon se om ni hittar en ny vändning, för Svetsaren och jag kan behöva en knuff i en ny riktning, vi har helt enkelt bott in oss och blivit för bekväma för att riktigt se vad man skulle kunna göra. 
Såhär valde vi att möblera vardagsrummet när vi flyttade in i mars detta år. 
Problemområden:
A. Möblerna har bara radats upp längs väggarna känns det som.
B. Om man sitter i soffan respektive fåtöljen så som smilisarna på bilden gör,
så har de svårt att kommunicera, avståndet och vinkeln är helt off.
C. Sitter man i soffan når man inte efter sitt glas fredagsmjölk från bordet.
D. Världens fulaste vinkel mellan matta och soffa.


Såhär har vi möblerat samma hörn av rummet just nu.
(Notera ugglan i körsbärsträdet.) 
Problemområden:
A. Ganska mycket dö-utrymme i hörnet bakom soffan och fåtöljen.
B. Sitter man där våran numera välbekanta smilis sitter så ser man inte tv:n, den är bakom ryggen.
Det som måste finnas med är soffan, de båda fåtöljerna, bordet och gärna trädet.Smilisarna bor inte här, de är bara tillfälligt på besök. Så, sitter du inne med en fenomenal lösning? Släng in en kommentar! :)

lillHill, som inte har någon nytta av Pythagoras just nu...

8 kommentarer:

 1. Siir bra ut både före å efter ommöblering, men gillar nya möbleringen bäter! :) Har ni testa om ni sko lägg båda fåtöljen breiver varaader, mot köksbordssidon, elde ere fö liiti ryym tär? Isåfall borde ni ju sii tv från båda fåtöljen..? Fast he lämnar myki ryym bakom såffon, so what, dammråttona ska ha naastans ti bo å! :D Å så ere ju int såå faalit fast int all siir tv, fö hu ofta skådar ni på tv tå ni har jäätte myki folk så all platsen e upptejji? :) Vänliga hälsningar, mittibygget Johanna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja har å fundera på he, he sku va skiitmysigt me fåtölje å soffon mitt emot varader, men tå igen så ti som siter i fåtölje så sitter me ryggen åt all som siter ve köksbordi, å he er ju itt så kiva, he var liti bakfram... Men tack, vi tänker i samma banor!

   Å du, ja sku vila koma å kik ti byggi eer, nåår e ni täär? (jämt?) ;)

   Radera
 2. Jag håller med kommentaren ovan. Det andra förslaget verkar trevligare eftersom sittgruppen där inbjuder till storre gemenskap. Och om ni har massor av folk på besök och alla måste få se på tv samtidigt kan ni säkert tillfälligt flytta fåtölj B.

  Kan problemområde A lösas av att körsbärsträdet flyttar in mellan soffan och väggen? Eller är det ens ett allvarligt problem? Jag märkte det inte ens före jag läste din beskrivning. Lite döyta kanske är okej, ni har ju inte brist på kvadratmeter precis. Eller kan utrymmet förvandlas till ett mysigt gömställe för katterna?

  Om du vill ha fler förslag föreslår jag att du postar en planritning av rummet, för nu är det svårt att få en överblick över hela rummet eller ens veta var tv:n finns, om man inte besökt rummet på verkliga livet. Eller om man bara har suddiga minnesbilder av proportionerna. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eva! <3 Nu har jag postat en planritning, men precis som du säger, vem sjutton ser på tv (om det inte uttryckligen är en filmkväll/kisa-ilta) i större gemenskaper? Den enda gången jag kan komma på är ESC, och då kan man bra tillfälligt flytta/svänga den sista fåtöljen (eller inkvartera sig hos nån som har detta med möblering med TV:n som mittpunkt på klart. :)

   Katterna är just nu för tjocka för att rymmas att krypa bakom soffan, Garrett har satsat på underhudsfett+vinterpäls till kallare dagar och väger nu 6,4 kg medan Quattro inte heller är någon liten lättviktare längre, trots att hon länge legat i lä.

   Vi borde prata, inte på FB och inte per telefon, du vet vilken ångest telefon ger mig, utan påriktigt! Jag är så glad för din skull, jag är så förväntansfull! <3 Saknar dig så oerhört!

   Radera
  2. Sandra, så roligt att äntligen få ett livstecken från dig! Jag blir förbryllad när du inte svarar. Jag förstår hur du känner för telefoner men för att komma överens om en irl-träff måste vi kommunicera på något sätt. :P Vill du besöka mig i nåt skede? Det behöver inte nödvändigtvis vara en helg, jag kan ta ut nån semesterdag. Sätt gärna ett sms eller mejl åt mig så hörs vi vidare. :)

   Radera
  3. Mitt konstiga beteende har sin förklaring, eller åtmistone en bättre än att jag bara dissat dig <3 Btw, you´ve got mail :)

   Radera
 3. Gillar egentligen den andra lösningen som den är, med samma ursäkter som Johanna ger ;)
  Skulle jag försöka mig på en ommöblering, utan att ens sett rummet på riktigt, så skulle jag sätta soffan som på bild 1. Sedan mattan och soffbordet i linje med det så att smilisarna når bordet. Så skulle jag flytta ut fotöljerna från väggen så de också når till soffbordet och i det döutrymme som kommer bakom fotöljerna skulle jag placera trädet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tina!
   Gillar ditt tankesätt skarpt!
   Vad tror du annars om en rund matta?
   Det kulle villa bort lite mina icke-nitti, samt knyta ihop det hela lite, eller hur? :)

   Radera