fredag 10 oktober 2014

015. Q&A: Brickwall

 Jag måste erkänna: det är jätteroligt för mig när folk rådfrågar mig i frågor gällande hem och inredning -  speciellt när det gäller färgsättning. Då är jag riktigt i mitt esse, jag känner att jag verkligen kan ge ett vettigt svar, utan att essä-flumma, så som man lärde sig i gymnasiet att göra i ämnen man inte kunde något om, för att verka smart och kunnig där och ändå...

Dock vill jag aldrig vara den som säger vad som är rätt eller fel, vad någon borde och inte borde göra, snarare vill jag ge en ny vinkling när man kört fast eller inte vet var eller hur man skall börja. För viktigast är att det blir en vrån, ett rum, ett hem som speglar din egen personlighet, inte något som ser ut som ett överarbetat och sönderplanerat färdigt koncept, som vem som helst kan kopiera och köpa. Nej, hyji! Jag bollar gärna idéer utgående från personlighet, stil, smak och möjligheter - men aldrig att jag skulle peka finger. Ditt hem, ditt val. Men låt det synas att det är just DITT val. Det är mitt bästa råd.

Nå, till frågan som jag bollat idag och som jag inte kunde släppa när jag sen kom hem, utan passade på att göra ett kollage nu på kvällen, mest för att jag är bättre på att rita och färgsätta än att verkligen berätta och bara med ord försöka måla upp en vision som någon utanför mitt huvud skall kunna se och förstå.

Så, det hela gäller en ytrenovering, en uppfräschning av ett befintligt vardagsrum. Det de (hon) ville få fram var en vacker röd tegelvägg med tillhörande öppen spis. Gärna skulle rummet självklart få utstråla ett lite gammaldags charm och lugn, utan att för den skull vara trist, färglös eller daterad. Tjejen i sig är inte rädd för vare sig färger eller mönster (detta skvallrar inte bara hennes härligt bubbliga personlighet om, utan det syns även i hennes kök med en limegrön hint och de storblommiga tapeterna i två av de andra rummen om).

Mina tankar gick då genast till grågrönt. Vill du höja en färg, sätt den bredvid dess komplementfärg - det vill säga den färg som är längst ifrån din nuvarande färg i färgcirkeln. Tegelrött - grågrönt. Det röda kommer att 'poppa' upp och få nytt liv och det grågröna ger en lite gammaldags fin och lugn avrundning utan att vara varken feg eller trist i sig. Det är detta jag vill visa med mitt mycket hemmagjorda kollage, hur dessa två färger hjälper och kompletterar varandra:
Moodboard. Såhär brukar jag göra när jag vill åskådliggöra mina idéer för mig själv eller för någon annan.
Det ger det hela en helt ny dimension, man ser vart tankarna är påväg
och om det alls har någon förankring i verkligheten.
Vi bollade ganska länge olika idéer; enfärgat, målat, struktur och tapet. Jag tyckte det var otroligt givande att se att jag kunde komma med en ny vinkling, ett nytt spår för dem (henne) att fundera vidare kring och hitta deras (sin) egen stil och tolkning av det hela.

En sak är jag dock säker på, vad den tjejen än kommer att göra, så kan jag garantera er att deras vardagsrum kommer att bli något alldeles personligt och extra! Lycka till MW!

/lillHill

9 kommentarer:

 1. Wihiii! Tack för dehär :D Nu sir ja faktiskt hu bra he sko si ut me grågrönt. Ja måst fa å sök tapet nan dag nu bara :) btw, "i mitt Esse" ...fniss ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, tänkte att du sku säkert gilla ordvitsen "i mitt Esse", kunde inte bara hålla mig ;) Härligt om du gillar kollaget, skall slänga upp en länk (eller 3) till din blogg så att folk får följa med dig och hur renoveringen går, precis som jag följer dig både IRL och online ;) //Din alldeles egna stalker

   Radera
  2. haha, bästa ordvitsen ever! :) Räknas e som stalker om båda stalkar varandra? :O

   Radera
 2. Förresten så länka ja dehär inläggi ti mett inlägg just, hoppas he er ok :)

  SvaraRadera
 3. Den tapeten längst ner till vänster skulle ja tycka passar bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, det är också en av mina personliga favoriter, diggar nyansen och mönstret, speciellt mot det röda teglet! Dock har jag också en lite förkärlek just nu till tapeter med småfåglar, så de två hör också till min tre-i-topp! :)

   Radera
 4. Det är roligt att läsa när du är superinspirerad! Intressant resonemang och bra poänger med kollaget. Jag blev lite kär i tredje tapeten nerifrån till höger. Ekblad och talgoxe, åh!

  Fast i kombination med tegelväggen skulle jag välja en tapet med mycket diskret mönster eller kanske bara målade väggar i nyansen du föreslår. Eftersom tegelväggen är ett blickfång med en levande yta full av konturer tror jag att den skulle framhävas extra av väggytor som är dess motsats - neutrala och intetsägande. Men i rätt färg! Eller så är jag bara feg, jag är som bekant inte lika more is more-inriktad som du. :)

  SvaraRadera