lördag 26 april 2014

003. Triisixti outdoor

Passade på att springa runt huset i kortärmat idag och fotografera fasadbilder i det vackra vädret. Fasadbilder förresten, det är verkligen ett passande allround-ord för fotografier som man prånglar ut av sig själv och sitt liv i sociala medier. Bilder som skall verka tagna lite i förbifarten, nästan i misstag, ur rätt vinkel, i rätt ljus, lagom eftermanipulerade för att sedan lite nonchalant läggas ut på Facebook, blogg eller Instagram.
 
Sedan bevakar man flödet som en hök för att se vem alla som gillar, kommenterar och delar. Och gud nåde om ingen bryr sig! Inte för att du själv bryr dig om sådant, nejnej, du har ju ditt perfekta liv helt på riktigt, (det som du fotade och delade) men du tänker ju på de andra stackarna, dina "vänner" och följare, de utan liv, det är ju för dem som du gillar det de gillar och kommenterar det de kommenterar och följer det de följer och håller koll på det de håller koll på. Det är ju inte för din egen skull, men man vill ju hänga med.

Jag har ett perfekt exempel på detta från i morse. Kolla in denna bild:
Visst ser det fantastiskt ut? Jag, nyvaken klockan 06:30, passar på att avnjuta en kanna nybryggt te, två nygräddade semlor med grönsaker och knaperstekt bacon samt en skål härliga krispiga flingor med ekologisk mjölk, på vår terrass ute solen. Denna bild som tagits lika spontant som denna frukost blev till, eller hur det nu var, säger så mycket mer än vad min text här under försöker ge sken utav.

Frågor som borde dyka upp hos oss med lite sunt förnuft och kritiskt tänkande:
- Är det verkligen såhär soligt och varmt 06:30 i april i mellersta Finland?
- Vem i helsike stiger upp så pass tidigt en lördag morgon att man kan äta frukost 06:30?
- Två nygräddade semlor?
- Ekologisk mjölk?

Som svar på första frågan; jag vet inte, jag har inget minne av att jag någonsin varit vaken den tiden. Den som vaknar får se. Detta besvarar ju dessutom andra frågeställningen galant! Sanningen är att Svetsaren ringde mig 10:30 i förmiddags och väckte mig. Då hade han hunnit vakna, klä på sig och äta frukost (säkert inte ute på terrassen), packa bilen, hämta släpkärran, köra in till stan, handla på K-Rauta, besöka kökstillverkaren och vara påväg hem igen.
Han undrade vad det blir till lunch.
Jag svarade frukost.
Och det blev det!
På terrassen!
klockan 11!

De uppmärksamme ser att det inte är alls två nygräddade semlor, den är ju två halvor! Färskheten är svår att ifrågasätta, men eftersom allt annat hittills balanserat på gränsen till lögn, så kan vi kallt räkna med att brödet köptes igår när blogginnehavaren veckohandlade. Dock är detta med eko-mjölk en solklar rövare! Det finns ingen, INGEN som verkligen dricker ekologisk mjölk som måste påpeka att de gör det! De kallar det kort och gott för mjölk, precis som jag gör med min laktosfria och fettfria mjölk, jag säger mjölk, allt annat vore mycket tillgjort och konstlat.

Här är även resten av sanningen:

 Aha! Förutom att denna lunch-frukost till innehållet är en mycket förskönad version av sanningen, så är även den stillsamma utomhus miljön det. Här ser vi klart och tydligt hur jag försoffar mig med min sena frukost medan Svetsaren inte bara hunnit runt halva världen utan även påbörjat dagens terrassbygge. Så mycket för den fasadbilden.

Här kommer förresten de redan utlovade, riktiga, fasadbilderna.

Huset från sydöst, alltså rakt framifrån, så som det ser ut från Rix8:an.
Terrasslocket och trapporna är klara, ännu återstår inklädning av pelare, undertaksbräden samt lite el-arbeten.
Fasadbild söderifrån.
Så fort tjälen gått ur marken blir det att jämna upp gårdsplanen, breda ut matjord och så in gräsmattan. 
Huset från sydväst. Hår kommer vi att så in gräsmatta, plantera buskar och blommor samt fixa lite utebelysning. Någångång när vi hinner. Den röda kojan är katternas utehem.
Fasadbild från väster.
Här ser ni vårt nuvarande projekt, terrassen på baksidan.
Den blir ca 50 kvadrat och har en infälld badtunna i yttersta hörnet, mot utsikten och solnedgången. Ahh.
Huset sett från nordväst. Den mäktiga flygeln med den vinklade gaveln, de stora fönsterna och den enorma takhöjden.  
Såhär ser vårt hus ut norrifrån. Här ser vi matsalsfönstret och hjälpköksingången.
Här fattas ännu en trappa och ett litet tak, en hundhage, en tvättställning, gräsmatta och trädgårdsland, buskar och träd. Det kommer när vi hinner.
Fasadbild från nordöst. Lägg märke till grannen frass Laban som är påväg hem från en lekdag hemma hos oss.
Och sist och slutligen, bild tagen från öster. 
 Det var dagens 360-tour, vad tyckte ni? Våga fråga om det är något ni undrar!
Until next time!

2 kommentarer:

  1. Jättekul att du bloggar! Jag gillar starkt dina reflektioner kring allt ah-så-perfekt-och-fantastiskt som Facebook och instagram är fullt av. Och jag känner mig lite träffad också! :D Jag har köpt ekologisk mjölk ungefär tre gånger i mitt liv. För att, tja, kolla om den är annorlunda på något sätt. Och av någon outgrundlig anledning var det just i samband med en av dom dagarna som jag lade upp ett chailatte-recept i min blogg tillsammans med ett foto på ingredienderna, inklusive den präktiga mjölkburken. Diskret naturligtvis så att det inte såg skrytigt ut. Sådär lagom nonchalant, som om det vore världens naturligaste sak. Det knäppaste är att det inte var medvetet och att jag inte ens reflekterat över det. Är strävan att verka bättre än man är något som kommer från ryggraden? Jag hoppas verkligen inte det. Och varför är man en bättre människa om man dricker ekologisk mjölk? Egentligen är man ju inte det, men på något vis känns det så.

    En annan grej föresten som jag alltid undrar över då jag ser morgonmålsbilder är om inte maten blir kall och geggig då man radar fram allt på en och samma gång. De krispiga flingorna måste ju ätas bums för att vara ens lite krispiga. Rostbrödet kallnar på ett ögonblick. Och t.ex. dina jättefina knaperstekta baconskivor, de var säkert inte varma längre efter att du satt tid på att skapa ditt stilleben och hitta rätt belysning och kameravinkel. :)

    Roligt att se bilder på huset också. Men det som gjorde mig verkligt glad var ordet HUNDHAGE. Det bådar gott! Jag glömde fråga då vi sågs, hur är det på hundfronten?

    SvaraRadera
  2. Kommer inte på frågor just nu. Men gudars vad jag gillar huset utifrån! Härligt! <3

    SvaraRadera